Häst-ekonomi

Att det är dyrt att ha häst är ju ingen nyhet.

Börjar nu kika lite på hur min ekonomi skulle se om om jag skaffade häst idag. Hur dyr stallhyra har jag råd med? Hur många gånger kan jag rida för tränare per månad? Bilsituation?

Min hästrelaterade utgifter under 2013 var ca 135 000. Utslaget per månad blir det ca 11 000. Detta inkluderar såklart varken inköp av transport (75 000) sadel (begagnad, 15 000) och själva inköpet av hästen. utan enbart de löpande kostnaderna.

Nu har jag tyvärr ett dyrare boende då jag dels har högre avgift, men även ett bolån. 
Jag äger inte heller en bil längre, vilket innebär en ny kostnad i form av billån. Hur stor denna kostnad blir kommer jag veta först när jag bestämt hur jag ska lösa den (bil + transport? minibil + hästbuss? bara hästbuss?) Men i nedan budget har jag enbart räknat på en minibil till att börja med. Jag skulle hemskt gärna vilja ha en hästbuss så att jag kan köra till tävling och träning själv på ett enkelt och säkert sätt. 

Budget per månad:
Stallhyra: 4500
Hovslagare: 600
Foder: 400
Utrustning: 500
Försäkring: 1000
Bensin: 1500
Billån minibil:  1200
Veterinärkostnader/sparande tills den dag det behövs: 500
Träningsavgifter: 1000
= 11 200 kommer varje månad att föras över till hästkontot, varifrån samtliga utgifter dras. 


Min initiala förhoppning var att kunna lägga 6000 på stallhyra, då detta skulle ge mig tillgång till bra anläggningar på ett hanterbart avstånd hem, men jag tror att jag kommer kunna ta mig ner till denna nivå om jag gräver och använder lite kontakter. 

Jag oroar mig mest över bilsituationen för tillfället, jag måste på ett enkelt sätt kunna förflytta mig själv då jag vill komma igång med tävling. Och jag har ingen som kan följa med och hjälpa mig utan behöver kunna göra allt själv på ett säkert sätt. Jag behöver även kunna ta mig till och från stallet. Begagnad skräpbil och begagnad OK hästbuss? Måste kolla mer på detta. 


Nu är nästa steg att skissa på hur en förändrad total månadsbudget skulle se ut med dessa kostnader inkluderade. 

Comments

Popular Posts