Det här med prioriteringar

Den senaste tiden har jag både funderat över, och diskuterat, hur ens olika prioriteringar förändras genom livet.

Många påstår att det är åldern som avgör, men jag tycker dessa människor simplifierar ganska grovt.

Förutom åldern anser jag att psykiskt mående, fysiskt mående, jobbsituation, umgänge och personlighetsdrag i högsta grad påverkar hur människor väljer att prioritera sin tid, energi och sina pengar.

För mig har mina livsprioriteringar till största grad styrts av min psykiska hälsa. Vad jag har valt att prioritera har varit saker som jag trott skulle leda till ett bättre mående. Vare sig det har handlat om utseende, fritid eller prestationer så har alltid den drivande kraften varit att försöka uppnå något jag trott varit bättre.

Det jag framförallt har märkt är att jag mer jag landar i mig själv och tycker om mig själv, ni vet; "var din egen bästa vän", desto mer balanserade och rimliga tycks mina prioriteringar bli.

Jag kan se att jag förut greppat ytliga prioriteringar i ett försök att snabbt må bättre, att nå något mål som idag inte ens känns viktiga, för nu jag har tryggheten i min själ, inte i yttre faktorer.

Så ja, visst spelar åldern roll på så vis att man utvecklas som människa hela tiden, men att knyta vilja, åsikter och prioriteringar till en generell ålder tycker jag är att göra det skrämmande lätt för sig.

Comments

Popular Posts