Alaska kryssning dag 2 - Söndag 12 augusti

En minst sagt välbehövlig sömn slutade klockan 06 och Dave och jag gick upp till gymmet som ligger på 35e våningen och därmed har en fantastisk utsikt över staden. 

Vi åt sedan en ovanligt stor frukost - man ska ju ta seden dit man kommer...  Sedan kom våran guide Lucky Lane (japp, riktigt namn) och tog oss på en 3,5 timmar lång rundtur runt hela staden. 

Lucky berättar:
- Kvarteren Pike and pine är stadens 'retail corridor' och innehåller bland annat Barney's, Nordstoms och Macy's.
- Den urgamla biografen Cinerama erbjuder chocolate covered pop corn till alla som går förbi, man behöver alltså inte ens ha en biljett. Är sjukt populärt. 
- Grey's anatomy utspelar sig på "Grey hospital" som inte är ett riktigt sjukhus, utan bara en enorm byggnad som är byggd som ett sjukhus och enbart använda för inspelningen.
- Stadens huvud arena heter "Key arena" och där spelar stadens största sportlag, "the storm" och "the reign" spelar.
- Hälften av all fisk och skaldjur i USA kommer från från Seattle.
- Seattle är USA snabbast växande stad, med 1000 som flyttar in varje vecka. Detta har skapat ett stort trafikkaos eftersom vägarna inte växer i samma takt...
- 800 år har européer varit på den här kontinenten. Men det är bara de senast 400 åren som vi kan tänka på USA så som vi gör idag. Seattle grundades 1850.
- Louise and Clark utforskade området och rapporterade att det fanns massa naturliga resurser och snälla indianer som var villiga att byteshandla. De kallade området för Columbia. England fick den norra delen och USA den södra, och Seattle som ligger i norra delen fick därmed tillhöra British Columbia.
- Namnet Seattle kommer ifrån indianen Chief Seattle som européerna hade en bra relation med och bytte mycket varor med. 
- Färre än 1 miljon bor i Seattle, bara 750.000.
- I Seattle finns 90 000 registrerade båtar, så många invånare har båt.
- The crab pot restaurant är väldigt känd för sina färska krabbor.
- Just nu byggs tunnlar under staden för att ersätta de motorvägar som idag går över staden på broar. Detta behöver bytas ut snarast då de inte är säkra för jordbävningar, och man vet med säkerhet att en mycket stor jordbävning kan komma när som helst. 
- Seattles huvudsakliga affärsområden: Lumber, shipping, fishing, outfitting expeditions, high tech.
- Seattle har den näst största flottan av färjor, i hela världen, enbart Istanbul har fler.  Det är även världens 4e största containerhamn i Nordamerika. 
- "Pioneer square" är Seattles version av "gamla stan".
- "The great fire of 1889" brände ner hela staden!! Det var bara träbyggnader och en man som värmde upp lim över en flamma under en väldigt torr sommar startade branden. Alla i staden gick ihop dagen efter och bestämde sig för att bygga upp staden igen. Men förbjöd trähus...
- När guldrushen började 1890-talet växte antalet invånare från 50.000 till 90.000 på två år. 
- Seattle har flest asiater av alla platser i Amerika.
- Att passera genom porten till china town tar bort ett år av synd från dig, enligt traditionen. 
- Bruce Lee är född i Seattle och öppnade sin Kung Fu studio i Seattle när han återvände från Asien.
- 53% av amerikanerna kan inte skramla ihop 500 dollar vid en kris situation, ekonomin är en stor problemfaktor.
- Av 750 000 invånare, är 12000 hemlösa, varav 4000 är helt utan tak över huvudet och det är de som syns mest på gatorna men de övriga 8000 är ju också ett problem 
- Pike place market skapades för att tillåta enbart kommersiella försäljningar från producenter till kunder. Detta var en motreaktion på de kommissionärer som hade infiltrerat hela staden.
- Färre men värre jordbävning här än i Kalifornien
- Amazon innehar 18% av all kontorsyta i hela staden och har 40.000 anställda i Seattle. Google har 60.000 anställda och Boeing 75.000.
- Största Google- och Microsoftkontoren utanför silicon valley
- 1916 lärde sig Mr Boeing att flyga på lake Union. Planet gick sönder och han ville inte vänta de sex månader det skulle ta att laga planet så han bygge sitt eget - och Boeings var startat.
- Freemont är stadens knasiga och konstnärliga område. Skandinaviska området heter Ballard och ligger strax bredvid.
- Edith Macefield hus är världens riktiga 'Up'-hus. Hela kvarteret köptes upp för att det skulle rivas och bli ett köpcenter, Ballard blocks. Edith vägrade sälja sitt pyttelilla hus, oavsett hur mycket pengar de erbjöd henne. Så köpcentret fick byggas om så att det gick runt hennes hus. När hon dog visade det sig att hon varit en viktig spion i andra världskriget.
- Laxhonan lägger 5000 ägg men bara 1 procent överlever och tar sig ut till havet. Sen överlever bara 5 stycken (!!!) Och lägger sina egna ägg. 
- Laxar känner lukt 1000 ggr bättre än hundar (!!!) Så de hittar dit de ska om bara en droppe av 6 miljoner är ifrån deras vatten.

Klockan 14 blev vi avsläppta vid pike street market som är den marnkad som funnits längst av alla i USA. Oerhört mycket folk, och köer överallt men framförallt till de tre huvudsakliga attraktionerna; fiskkastning, världens första Starbucks och pirogrestaurngen piroshky piroshky. 
Kön till Starbucks var vansinnigt lång så vi bestämde oss för att hoppa över det. Men till piroshky piroshky var det bara 15 minuters väldigt välordnad kö, så där köpte vi en av deras best sellers-piroger; potatis och ost, och en desserpirog med hasselnötskräm och choklad.

Sedan gick vi in på själva marknaden och kikade på alla ytterst underliga butiker, det fanns allt ifrån "polish " till virkade mössor som såg ut som djur.
Vi gick in på sound view cafe och åt clam chowder och en sea food platter med utsikt över bla sounds.Sedan promenerade vi igenom matdelen av marknaden, förbi ett munkställe där Dave handlade på sitt sista besök till Seattle, och stannade och tittade på den berömda fiskkastningen.

Sedan vandrade vi upp mot shopping distriktet och kikade in på Nordstroms rack, men trots ett värdigt försök hittade jag inget, men Dave köpte två skor.
På ett övergångsställe gjorde Dave plötsligt en kovändning och det visade sig att vi precis gått förbi mamma och moster. De satte sig på ett torg och väntade på oss medan vi kikade in på Macy's och sedan gick vi gemensamt till hotellet.

Vid det här laget var vi återigen helt slut, och fortfarande mätta från piroger och skaldjur, så middagen blev utbytt mot att krascha i sängen.

Comments

Popular Posts