Krigszon och kiropraktik

Jösses vilken natt, jag kan inte sovit många timmar i sträck då stormen rasade utanför. Värst var det av någon anledning i husets ventilation som verkligen vrålade av vinden.

Jag var lite orolig över att köra lilla röda faran men som tur var så behövde jag inte vara i stallet förrän efter lunch, då naprapat/kiropraktorn Ingebjörn skulle komma. Vid de laget hade stormen lagt sig så pass att jag kunde köra obehindrat.

När jag kom fram till stallet var det en krigzon som mötte mig. Runt 30 träd hade rasat under natten och nästan alla hagar var förstörda. Hästarna hade varit ute några timmar men tagits in vid lunch, då lagningsarbetet satt igång på allvar.

När Ingebjörn kom så var vi 6 hästar som skulle bli behandlade. Han började med att göra en rörelsekontroll på alla samt känna igenom dem, innan han satte nålar i de stora muskelgrupperna som fick verka ett tag. Sedan fortsatte han med en kiroprakikbehandling.

Trygve hade som väntat inga rörelsestörningar, men visade sig ha en hel del att lossa på. Ingebjörn tog min hand och visade hur ryggraden gick lite upp och ner, något som jag inte hade känt själv. Han sa även att de sista två kotorna i ryggen sluttade neråt, vilket gjorde att Trygve inte kan bära tyngd bak bra, vilket förklarar varför han har så svårt att sätta under sig när jag rider. Han sa även att detta gör att rumpan sluttar lite neråt, vilket gör det ännu svårare att sätta in bakbenen.

Trygve var även väldigt sned, detta är ju verkligen något som vi märkt av under ridning då han drar kraftigt åt höger och är svår att ställa. Jag fick ställa mig bakom och så visade Ingebjörn hur området runt manken tydligt stod ut åt vänster. Superintressant och lärorikt när man själv får vara med och genomföra undersökningen!

Slutligen var Trygve rätt stum i ryggen och Ingebjörn sa att detta gör att han har svårt att lyfta ryggen. Återigen, spot in på vad vi har kämpigt med i hoppningen då Trygve gärna blir lång och flat. Återigen, så skönt att det har en förklaring!

Allt detta behandlades, med gott resultat, och Trygve blev så trött att han stod och hängde i mina armar på gången, och när han fick gå hem till boxen så lade han sig och sov en lång stund. Underbart att se vilken effekt vi fick!

Allt detta är något som uppkommit under lång tid och som vi kommer behöva behandla flera gånger innan det är helt åtgärdat. Ingebjörn är verkligen en imponerande person, så kunnig och en riktigt hästkarl verkligen.

Det var också otroligt skönt att hitta allt detta och få bekräftat att det inte är brist på ridkunskap som orsakat problemen.

Imorgon blir det promenad, kanske på bandet så Trygve kan gå på ordentligt, dagen efter uppsutten skritt och dagen efter det normal ridning.

Efter behandlingen var det bara att ge sig ut i hagarna igen och fortsätta rädda det som räddas kan. Vi stängslade av de värsta områdena och imorgon kommer någon med motorsåg och röjer. Det han bli kolsvart innan vi var klara, och då blev det te och mackor i sadelkammaren.
Comments

Popular Posts