Antarktis dag 1 & 2 - 30 oktober & 31 oktober

Stockholm - Buenos Aires

Färden startade hemifrån kl kvart över ett då jag med packningen rullande efter mig gick mot t-banan för att ta mig till T-centralen där jag skulle möta mamma vid Arlanda express.

vi åkte till Arlanda och kunde på bara några minuter checka in, lämna bagage och gå igenom säkerhetskontrollen, vilket var riktigt skönt. Vi passade på att handla lite godis och Biotherm i taxfreen och sen promenerade vi så mycket det gick för att att förbereda oss för den långa flygresan.

Givetvis hittade jag världens finaste pingvin i en affär (har tillåtelse att köpa med EN pingvin hem) som var 60 cm hög och bara kostade 400 SEK...!! Vilken ångest jag hade, ville ju ha den men det är ju mycket roligare att köpa en nere på Antarktis, samtidigt som man ju inte vet alls om man hittar en sån där fin igen. Jag fick bestämma mig för att lämna kompisen där.

Vi gick på planet och de första två timmarna till Frankfurt gick fort. Väl där passade vi återigen på att under två timmar promenera i de kilometerlånga gångarna så det skulle gå lättare att sitta i de kommande 13 timmarna till Buenos Aires.

För mig är 13 timmar på ett plan inte så farligt, jag har rest så mycket och många gånger många fler timmar, så det gick väldigt lätt. Jag sov ca 7 timmar tom så det var toppen. Till slut, 26 timmar efter att jag lämnade min lägenhet, anlände vi till vårt hotell.

Hotellet var fantastiskt, ett femstjärnigt hotell mitt i centrum vid namn Emperador. Jag var otroligt nöjd med allt och det är samma hotell vi ska sova en natt till på innan vi reser hemåt.

Efter att ha lämnat av allt på rummet, ätit lunch i restaurangen och tagit en dusch, bar det av i en buss för en tre timmar lång guidad tur.

Buenos Aires är kort sammanfattat en stad fylld av extremt kontraster. Utanför stadskärnan bor folk i höga och smala hus som är mer eller mindre raserade och fattigdomen är enorm. Inne i stadskärnan är det flådiga hus i vacker fransk stil och även en fel skyskrapor i glas. Dock är fattigdomen påtaglig även här med många hemlösa som sover på madrasser mitt på gatan, och man får absolut inte ha några smycken eller pengar på sig då risken för rån och ficktjuvar är mycket hög. Man måste även hålla sig i vissa områden där många poliser finns för att vara säker.

Turen var väldigt bra gör man fick se alla sidor av staden. Ifrån de lyxiga kvarteren med fanatiska hus till den riktiga slummen där människor bodde i plåtskjul, till den berömda stadsdelen Boca som är ett konstnärsdistrikt och även ett av de farligare områdena att gå själv i; här fick man hålla sig innanför ett markerat område.

Vi gjorde även ett stopp på en helt fantastisk kyrkogård som enbart bestod av mausoleum. Det var precis som i Nancy Drew - the Crystal Skull fast ännu coolare. Det var en otroligt vacker, morbid och fascinerande plats där Evita ligger begraven.

Några quick facts från den guidade turen:
- 95% av befolkningen är katoliker
- 40 % (!!) inflation
- 50/50 privatskolor/public schools
- Största exporten idag är sojabönor, var förut kött. Även läder exporteras mycket. Idag exporteras endast 7% av det kött de produceras, resten äter de upp.
- Världens största export av citrus och tillverkare av honung.
- Stark influens av fransk arkitektur. Importerade allt material från Frankrike för att bygga de nyare kvarteren.
- Världens bredaste aveny finns mitt i staden
- Många länder har gett gåvor i form av monument till staden. Bla engelska tornet och tyska fontänen.

Väl tillbaka på hotellet kunde varken jag eller mamma ens stå upp länge för vi var så trötta, så vi gick upp och tog varsitt bad och gick sedan och lade oss.Comments

Popular Posts