Antarktis dag 13 - 11 november

Maiviken - Grytviken, Sydgeorgien.

Kl 06 ringde väckarklockan och alla som skulle gå på dagens hike skyndade upp och klädde på sig och packade sina grejer, innan vi åt frukost och kl 07:00 gick i land i Maiviken.

Mamma var extremt sjuk efter gårdagens ansträngning så hon fick ställa in, men jag gick sjävklart.

Dagens landning var inte alls lika dramatisk som gårdagens, och vi kom alla helskinnade upp till starten av hiken och genom tussocgräset. Återigen lämnade Fram oss och åkte iväg för att möta oss i Grytviken där dagens landstigning skulle ske.

Dagens hike gick även den genom bergen, men mycket mer upp och ner och underlaget hade mycket ner vegetation. Även idag var elevationen över 300 meter och längden 6 kilometer.

Landskapet var som i sagan om ringen, Caradras och Misty Mountains; så vackert!
Vi gick förbi en stor sjö där det fanns en skydds-stuga för 3-4 personer ifall man skulle fastna i oväder eller råka ut för en olycka. Det fanns en våningssäng, kläder, mat, "seal bite first aid kit" och klätterutrustning bland annat. Nu började de väldigt kända väderomslagen, regn, snö, inget, snö, kraftigare snö, inget, snö.

I slutet av vandringen nådde vi vårt mål: Grytviken. En gammal station för valjakt som är delvis ansvarig för den nästintill totala utrotning av valar som skedde för ca 100 år sedan. Det var fantastiskt att se alla maskiner och extremt stora torn där de kokade valolja, och man började verkligen inse vidden av hur många valar som de fångade. Skrämmande!

Det fanns även ett museum, och en kyrkogård där Shackletons grav finns.  När mamma väl kom i land hade jag varit där i över en timme och sett allt, och nu var det total snöstorm. Det var inte mycket att göra än att gå till polarbåtarna och åka tillbaka till skeppet där välförtjänt lunchbuffé väntade följt av en eftermiddag av vila.

Jag postade även 6 vykort ifrån postkontoret som de flyttat ombord på båten. Brev från Sydgeorgien på väg!


Comments

Popular Posts