Antarktis dag 9 - 7 november

Port Stanley, Falkland Islands.

Idag fick vi återigen gå i land, dag 2 på Falklandsöarna. Jag var lite trött från gårdagens monster-hike men tack gode Gud så var jag inte sjukare som jag varit rädd för.

Stanley är en liten stad som härbärgerar de flesta av Falklandsöarnas totalt 3000 invånare. Den kom till som en mycket viktig plats för att kunna laga sina skepp ute i ingenstans för de som färdades kring Cape Horn (dock var det många som inte hade råd och därför ligger det vrak överallt kring hela Falklandsöarna). När Panamakanalen öppnade blev Stabley allt mindre viktigt och fick då börja livnära sig på bla export av ull.

Vi var för sena med vårt bokningspapper så alla utflyter var redan fulla. Vi hade velat vara med på nature walk, men istället fick vi då utforska Stanley på egen hand.
Det var mycket lätt att gå i land då vi kunde lägga till i hamnen så man kunde kliva av direkt på land.

Staden är liten såklart, men med allt man behöver. Skola, kyrka, mataffär, vitvaruhandel, turistbutik... Vi gick hela huvudgatan ner och gick in i alla butiker längs vägen. Jag köpte två halsband och en pingvin-mugg och mamma köpte också en mugg och en magnet. Tro det eller ej så sprang jag på den underbara pingvinen jag såg på Arlanda i en av butikerna! Jag var helt inställd på att köpa den tills jag insåg att 1) omöjlig att få plats i väskan, den är ju lika stor som väskan... Dvs hur ska jag få hem den när jag redan har massa handbagage? 2) Mathias skulle mörda mig.
Så, förtvivlad fick jag lämna min kompis.
Vi gick även in i mataffären och köpte handkräm och choklad till hytten.

Vi vandrade hela huvudgatan och tillbaka och avslutade med att äta fish and chips och lemon meringure pie på Waterfront café. Mycket gott!

När vi åter var ombord hade vi till vår förvåning varit borta i fyra timmar.
Comments

Popular Posts