Transsibiriska järnvägen dag 14


Dag 14, torsdag 24:e september

Med stor sorg i hjärtat var det idag dags att lämna Mongoliet. Vilket underbart land! Hit kommer jag absolut komma tillbaka. 


Detta innebar också att det var dags för den sista tågsträckan och sista natten på tåget. Det kändes ganska skönt, inte slippa åka mer tåg för det har varit kul, men att slippa trassla med packningen och mat och tusen grejer i de väldigt trånga kupéerna.


Jag virkade upp mitt sista garn, och därmed hade jag producerat ca 54 rutor på denna resa. Synd att Ljunggrens inte hade mer garn på lager innan jag åkte.
Jag läste också massor i min bok (eldvittnet) och målade i min målarbok.

Som alltid på dessa tåg gick tiden otroligt fort och plötligt var det kväll och dags för gränskontrollerna mellan Mongoliet och Kina. Mongoliet skulle ta 2,5 timmar och Kina 4,5. Detta var extremt jobbigt eftersom min mage varit otroligt dålig så jag kunde inte äta på många timmar inför gränskontrollerna eftersom toaletterna låses under den här tiden. Och stressen över att veta att toaletten inte var tillgänglig under så många timmar....


Hur som helst så var denna kontroll mycket lättare och snällare än den mellan Ryssland och Mongoliet. Vi behövde inge ställa fram några väskor, inte öppna några väskor och inte utrymma kupén i 2 timmar eller vänta medans en arg man lyste igenom varje vrå med ficklampa. 

Vi behövde också göra det beryktade hjulbytet, dvs hissa upp tågvagnarna på stora kranar, ta bort hjulen, justera spårvidden och sätta på de nya hjulen. Detta måste man göra eftersom Ryssland och Mongoliet använder en annan spårbredd än resten av världen, så vi kan inte åka in i Kina utan att byta hjul på hela tåget.

Comments

Popular Posts