Transsibiriska järnvägen dag 8

Dag 8, fredag 18:e september

Kl 10 åkte bussen mot Bajkalsjön. På vägen stannade vi på ett "Open air museum" som var som Sveriges Skansen minus djur, för att titta på gamla Sibiriska hus och lära oss om hur man levde. Det var väldigt spännande! Många av sederna var riktigt främmande för oss och även det enkla sättet att bo i husen skiljde sig från Sveriges fattiga bondefamiljer, även om deras situationer var liknande. 

Sedan åkte vi vidare till Bajkalsjön och började med att äta lunch på en resturang precis vid vattnet. Efter lunch åkte vi till en butik för att köpa souvenirer innan vi gick in på baikalmuseet. Självklart kunde jag inte lämna den gigantaska gosedjurssälen som låg i butiken. Den tittade på mig med sina stora ögon och sa 'Hej jag heter Sigge, ta med mig hem". Så det gjorde jag.Museet var nog dagens höjdpunkt. Vilken fantastisk sjö!Bajkalsjön är världens största färskvattenområde och innehåller ca 25% (!!!) av världens  färskvatten. Den växer hela tiden och kommer om många år att dela hela den eurasiska plattan i två och skapa ett nytt hav.
Efter museet åkte vi med en båt ut på sjön och njöt av solen.


Efter båtturen gick bussen åter till Irkutsk och middag på samma Uzbekistanska resturang där vi åt lunch dag 6. Dagen till ära pågick något mystiskt på restaurangen som ingen av oss förstod. Det stod unga flickor i prickiga klänningar och dansade överallt och en man sprang runt med mic och skojade och pratade med gästerna och det lös om honom hur obekväm han var. 

Dagen nådde sedan sitt slut och bussen körde oss till tågstationen där tåget mot Ulan Bator avgick 22:00. 

Guiden berättar:

  • Irkutsks stadsemblem kom till av ett komiskt misstag. Ryssarna ville börja beskatta de som passerade genom regionen, som var en mycket viktigt knytpunkt för handel. Men för att få beskatta var de tvinga att ha officiell rätt till det, vilket man fick genom att registrera sig som en stad. För att få registrera sig som en stad krävdes två saker: ett emblem och en historia till emblemet. Så, de skapade en bild och en historia till det. Bilden bestod av en tiger med en sabel (djuret sabel) i munnen. Detta valdes för att symbolisera styrka genom tigern, och rikedom genom sabeln som är en av de dyraste pälsarna i världen. Så en man skickades iväg till st Petersburg för att utföra registreringen, vilket tog 6 månader i snö. När han kom fram hade de inte tid för honom utan han fick lämna papperna och åka hem igen, och de skulle skicka registreringen med vanliga posten när de var klara. Så mannen åker hem igen. Och efter två månader har de äntligen tid att behandla registreringen, men upptäcker ett mysterium. I historien bakom emblemet nämns ett djur som inte finns på riktigt, en 'babr' och ingen vet vad det är för underligt djur. Detta berodde på att ingen i st Petersburg hade tagit in dessa låneord från de kringresande som passerade i Irkuts. De bestämmer sig därmed för att det måste vara ett stavfel. Om man byter ut en av bokstäverna i namnet blir det nämligen bäver, 'bobr'. Så de målade om emblemet lite. Gissa hur detta mottogs när papprena sedan kom tillbaka till Irkuts. Dock kände invånarna att de inte kunde göra den långa och dyra resan till st petersburg för att rätta till felet. Oerhört komiskt!
  • 15 000 dollar ges när en familj föder mer än ett barn. Dessa pengar kan användas till utbildning eller förbättring i bostaden eller pension till mamman, och endast något av dessa. Detta införskaffades när barnafödandet var mycket lågt.
  • Eisenhower är att tacka för den 7 mil långa väg till lake bajkal från irkutsk. Under kalla kriget (???) gjorde eisenhower och den ryska presidenten en deal i USA. Reglerna säger att dealen måste skrivas på i det andra landet dvs Ryssland. Så Rysslands presenter frågade eisenhower var i Ryssland han ville skriva på, var som helst: eisenhower sade lake bajkal. Problemet var att ryska presidenten inte visste var det låg och sa glatt ja. När han kom hen visade det sig att den ju ligger mitt i skogen i Sibirien utan en väg till sig: så i panik byggde Rysslands president vägen på 5,5 månad vilket var nästintill omöjligt pga vinterförhållanden. Sen kom Eisenhower aldrig till  Ryssland för det skedde ett olovligt inträde av ett amerikanskt flygplan in på ryskt territorium och dealen bröts.
  • 20-22 genomsnittlig sommartemp. Denna sommar varmast på över 100 år. Hade över 35 grader i över 2,5 månader.
  • -20-23 genomsnittlig vintertemp, -35 - -40 vissa dagar. det är 9 år sedan kallaste vintern på 70 år. Då var det -48. det har varit onormalt varmt de senaste åren.
  • Rysk-ortodox julafton är 7:e januari.


Comments

Popular Posts