Första dramat övervunnet?

Världens bästa kiropraktor Karolina Fehn var ute och behandlade Gramy ganska direkt efter att hon kom hem. Hon hittade då en djup och gammal låsning i länden på henne, hon satt ordentligt fast och var stum. Hon fick efter mycket om och men loss henne helt, och hela Gramys rygg gungande efteråt; lycklig häst.

Sedan levde vi lyckliga i många veckor, tills mamma kom på besök och klämde på Gramys rygg. Då vek hon sig dubbel av smärta, vilket var helt otippat eftersom hon inte visat någonting innan. Då tog vi ut Karolina akut, snäll som hon är kom hon på helgen! Vid behandlingen hade hon inte alls ont i ryggen längre. Slutsatsen blev att hon dragit till sig i hagen när hon lekt, och mamma råkade klämma på fel dag. Däremot så kunde vi ju passa på att behandla ländryggen igen tidigare än planerat, och denna gång såg hon bättre ut och låsningen släppte snabbare.

Förra veckan under ett dressyrpass för karro så fick Gramy panik och stegrade sig så fort vi försökte fatta galopp. Hon hade riktigt ont i ryggen. Herregud, tänkte jag. Har vi väckt en drake i hennes länd, eller har behandlingen där gjort att en dold skada visat sig?
Karro hjälpte mig longera två dagar, först utan inspänning och sedan inspänd. Och det vi såg var en tydlig rörelsestörning höger bak, en helt stum rygg i galoppen och mycket kortare steg än hon normalt tar.

Fantastisk Karolina kom ut akut igen, men sa innan hon kom att om det inte  löste sig med denna behandling så skulle jag behöva ta ut en veterinär. När hon kom så var min skräck att hon skulle säga att vi hittat en gammal dold skada i ryggen. Hon sa dock till min lättnad att om så varit fallet så skulle vi fått den här reaktionen redan efter första behandlingen. Hon trodde istället att Gramy hittat på något hyss och dragit till sig igen. När hon korrigerade höger bak så knakade hela rumpan och ryggen, och Gramy sa "aaaah". Länden släppte snabbt, och Karolina sa att den såg mycket bättre ut än sist.

Nu har vi kunnat rida normalt i tre dagar, och idag ska karro rida på min lektionstid för att känna hur hon känns.

Comments

Popular Posts