Paris dag 2

När den här dagen började hade jag inte den blekaste aning om att det skulle bli en av de största dagarna i mitt liv.

Vi började dagen med en klassisk fransk frukost, på en uteservering. Croissant, chokladcroissant, kanelsnäcka och brioche med kanderad apelsin. Och en baguett såklart. Sedan var det dags för en lång promenad genom rätt tomma gator då alla var påsklediga och verkade ha tagit sovmorgon. Man får se så mycket när man promenerar, det är verkligen det bästa sättet att upptäcka en stad!

Första stoppet för dagen var Panthéon. Det var verkligen mäktigt, vilka kolonner och vilka detaljer i både tak och på reliefer. Jag kände mig så liten - och räknade ut att det behövs ungefär 15 av min staplade på varandra för att nå upp till kolonnernas kapitäl.Dagens andra stopp var le Jardin de Luxembourg, samt dess palats. Det var en härlig oas i den tilltagande värmen, och verkade ha samtal varenda joggare i Paris. 
Sedan kom vi till slut fram till dagens huvudpunkt ur turist-synvinkel: Katakomberna. 
Vi var långt ifrån de enda som ville besöka dessa just idag och eftersom vi promenerat runt i ett par timmar hade kön hunnit växa sig enorm. I över två timmar blev vi ståendes i den stekande solen och väntade på att få gå in i underjorden. 

Det var värt väntan. 6 miljoner (!) skelett, prydligt staplade i varierande konstnärliga formationer. Spiraltrappan som ledde oss ner verkade aldrig ta slut - det var så mycket djupare än vad jag trodde. Gångarna sträckte sig milslånga, och fast vi 'bara' fick gå i någon kilometer så var det nog, trånga gångar, upplysta av lyktor i taket och fläktar som blåste in frisk luft från ovan för att dölja lukterna? Det var så häftigt, läskigt, morbidt, spännande.. Det gick helt enkelt inte att ta in mängden av ben och skallar. 

Sedan... Jaa, sedan.
Vi åkta tunnelbana tillbaka till hotellet och duschade och bytte om, för att sedan åka till Les Hombres; en resturang med fantastisk utsikt och takterass precis vid eiffeltornet. 

Vi åt god mat, drack gott vin, tog fina bilder, såg solnedgången... Och sedan friade Dave till mig. Där, uppe på taket, med ett gyllene upplyst eiffeltorn i bakgrunden. 

Jag blev så chockad att jag knappt kunde prata, men till slut blev det ett 'ja!'
Jag kan fortfarande knappt tro det, och måste titta på ringen för att fatta det. Och jag är så lycklig!


Comments

Popular Posts