Paris dag 3

Nyförlovade åkte vi passade nog till Versailles för en heldag på ett av världens pampigaste palats, och dessutom en plats jag velat besöka sedan gymnasietiden då jag läste kultur- och idéhistoria - som för övrigt var ett av de absolut roligaste ämnena!

Återigen så var det ju påskledigt, och turister från hela världen, inklusive fransmän, hade också tänkt att det var en underbar ide att åka till Versailles just idag. Så även om vi kom strax efter öppning så ringlade kön redan som en orm, vikt 8 gånger och ca 80 meter per vikning.... Vi uppskattade att det skulle ta ca 2 timmar att ta oss till entrén, och det var precis vad det gjorde. "Som tur var" kunde jag sysselsätta mig i 40 minuter genom att köa till toaletten.
Väl inne så började äventyret. Jag har aldrig sett något så överdådigt, guldigt, pråligt, påkostat, smaklöst, skrytsamt, fantastiskt, vackert... Det var bara MYCKET och precis så kungligt och Louis XIV som man förväntat sig. 

Vi fick se det privata kapellet, hans 'royal appartment', flera gallerier, Marie Anoinettes sovrum och såklart den berömda spegelsalen... Det går inte att på bild visa hur storslaget det var, för det var helt enkelt för mycket folk med på alla bilder, men detaljerna är vackra nog så det förslår. Efter en lång vandring inne i palatset så tog vi oss an trädgården. Den är 8 miljoner kvadratmeter (låt det sjunka in lite) och lika storslaget som inomhus. Över 20 fontäner, tror de sa 700+ urnor. Det är en vandring genom område efter område, alla med sina egna monument, fontäner och grönområden. 

Hit kan jag absolut åka tillbaka! Det fanns gott om folk som även åkt dit för att ta en picnic ihop, hyra båtar för en tur på den anlagda sjön, eller bara leka med sina barn. 

Efter det här besöket blev jag som besatt av Louis XIV - herregud vilken cool, knasig och smart kung han var. Han löste käbblet med adeln och övriga makthavare genom att flytta hela hovet till Versailles from Paris - och hängde du inte med försvann all din makt. Hängde du däremot med, var du under kungens vakande ögon dygnet runt... Rekommenderar alla att se några dokumentärer, det är riktigt juicy, och riktigt vackert.


Comments

Popular Posts