Vandring i Cornwall - dag 3

Idag bar det av till den södraste delen av Cornwall; Lizard peninsula.


För geologer är den här platsen magisk. Här har nämligen två olika kontinentalplattor pressats ihop, varav den ena kom från djupet med tillhörande lagringar från jordens inre. Detta har lett till att Lizard har några av Englands, ibland världens, mest sällsynta växter. Är man som jag ingen blomgalning, så erbjuder Lizard också den där klassiska vyn med klippor som man ser framför sig när man tänker på Cornwall. Det var stundtals svårt att ta in hur mäktigt det var, och vi vandrade längst kusten på South West Coast Path hela vägen från byn Lizard, förbi Kynance Cove upp till Soapy Cove där vi vände innåt hedarna och gick på dem tillbaka till Lizard.

Kynance cove var dagens absoluta höjdpunkt - det var galet vackert och är en populär plats för både bad, surf, vandrare och picknickare.


Soapy rock var platsen för vår picknick, och dagens andra höjdpunkt.


Den tredje höjdpunkten var den plats långt utepå den ensliga heden där två män befann sig en dag 1588 och råkade se en 7 mile lång spansk armada komma seglandes med kanonerna redo för att inta Cornwall. Tack vare att de sprang så fort och varnade alla så kunde spanjorerna besegras, och annars kanske vår guide hade pratat spanska idag.

Dagens bonus-höjdpunkt var faktiskt de underbart söta kossorna som vandrade helt fritt längst helt kusten. Deras jobb? Att se till att vegetationen inte blir för vild, genom att leva ett fantastiskt ko-liv.
Comments

Popular Posts