Debut!

Vilken fantastisk dag!

Det är så mycket mer än själva ritten som ska klaffa när man åker iväg på äventyr. Plan för framridningen, tidsplan för hela dagen, planering och förberedande av utrustning, mat, vatten etc, planera och lägga upp plan för hur man vill rida, gå banan på ett bra sätt, mentalt förbereda sig själv och hästen... 

Det är ju självklart att ju mer gånger man åker iväg, desto mer rutin får man och hittar ett system som fungerar för sig själv och sin häst. Det är nog också så att ju mer rutin man får, desto mindre utmattad blir man mentalt. 

Inför dagen hade jag gjort en väldigt detaljerad och noga uträknad tidsplan. Den innehöll allt ifrån nog tid på morgonen så att jag skulle kunna äta frukost, borsta tänderna etc i lugn och ro till att jag skulle kunna rida fram i lugn och ro. Mitt huvudmål för dagen var att hålla mig själv lugn och fokuserad, och för att göra det visste jag att jag behövde lägga en tidsplan och ordning där jag allt var planerat och det fanns nog tid för att inget moment skulle behöva utföras under stress. 

Jag hade också planerat framtidningen till att fokusera på att skritta fram lugnt och kravlöst, och på framhoppningen bara hoppa enstaka språng (5-6 st) för att inte elda upp Kotten för mycket. 

Banskissen var väl memorerad och när jag gick banan inför vår klass så fokuserade jag inte på antalet galoppsprång etc utan enbart på hur jag skulle nå fram till hindret på en bra väg. Antal galoppsprång etc får komma nästa gång - jag visste att jag idag bara skulle kunna fokusera på en sak och då valde jag vägen för att det är det som jag tycker ger bäst förutsättningar. 

Jag är väldigt, väldigt nöjd med hur allt klaffade. Tidsplanen jag satt höll perfekt, och ännu viktigare; jag höll mig lugn hela dagen! Det var verkligen ett vinnande koncept som jag ska ta med framöver. 
Planeringen för framhoppningen var alldeles lagom och jag hade koll på allt.

Själva ritten var kanske inte vår tekniskt snyggaste, men snygg nog för att ta oss runt felfritt och med bra vägar! Vi hade några distanser som inte blev perfekta då jag var fokuserad på vägen och glömde rida ibland och Kotten hade rent ut sagt skitkul så det blev lite av och på i tempot, men vi var så bra synkade över hindren och när vi skulle hoppa av, kotten var extremt lyhörd på mig och vi var verkligen ett team som tog oss runt banan tillsammans och hade väldigt roligt under tiden. Jag är verkligen nöjd!

Vi var båda så himla glada och nöjda, och framförallt hade vi båda en riktigt rolig dag och det är ju det som allt handlar om! Kotten fick sin rosett och jag tror verkligen han visste precis hur nöjd jag var och att han var stolt över sig själv - jag är noga med att alltid tala om för honom att han är bäst i världen.

Jag hade bestämt mig för att bara rida en klass, då jag av min lilla erfarnhet vet att jag ännu blir helt slut efter ritten och har svårt att ladda om och fokusera på andra klassen, så det är bättre att bara rida en med bra känsla och sedan får det räcka. Detta kommer nog också ändras med mer rutin. 

Nästa planerade utflykt är träning på Elvskogen nästa vecka och sedan en pay & jump hos dem den 23:e. Jag kan knappt vänta! Men nu väntar först en välförtjänt vilodag och sedan ett par dagar ut i skogen med bus och äventyr. 
Comments

Popular Posts